EFST er en metode som er beregnet på familier der foreldre, fosterforeldre eller andre omsorgsgivere har kommet inn i negative samspillsmønstre med barna, eller når barna har emosjonelle utfordringer eller særskilte omsorgsbehov som gjør det nødvendig med spisset emosjonell omsorgskompetanse.
I EFST rettes innsatsen mot å styrke foreldrenes evne til å hjelpe barnet sitt. Gjennom veiledning får foreldrene hjelp til å se «bak» barnets symptomer og problematferd, identifisere hvilke følelser barnet strever med, og hvilke umøtte emosjonelle behov barnet har.
EFST tilbyr både kurs som en introduksjon, og stolarbeid som er en opplevelsesbasert intervensjon.
Kurs til foreldre med barn i fosterhjem:
Dette er et gruppetilbud for foreldre som har mistet omsorgen for sine barn. Kurset er utviklet og bygd over de samme temaer som Pride-kurset som tilbys fosterforeldre, men i mindre omfang. I kurset gis foreldrene hjelp til å bearbeide vanskelige opplevelser og følelser knyttet til det å miste omsorgen for sine barn. Kurset består av seks samlinger og ledes av en erfaren familieterapeut og en forelder som selv har opplevd å miste omsorgen for egne barn.
Kurset har bl.a. temaer:
- Håndtering av sinne, sorg og tap
- Å møte barns behov for nærhet og tilknytning
- Å arbeide i team – betydningen av kontakt og samvær
- Å bli kjent med andre og utvide eget syn og perspektiv
En sentral målsetting i kurset er å hjelpe foreldrene til å bli så gode samværsforeldre som mulig. Møtene med andre foreldre i samme situasjon skaper gode rammer for erfaringsutveksling, refleksjon og bearbeiding av følelser. Dette kan bidra til at de i større grad evner å samarbeide med barneverntjenesten og fosterhjemmet, slik at fosterhjemsplasseringer stabiliseres og risikoen for brudd reduseres.
Marschak Interaction Method (MIM):
MIM er en strukturert videobasert metode for observasjon og vurdering av samspillet mellom foreldre og barn i aldersgruppen 0-13 år. MIM benytter seg av enkle lekeoppgaver som er designet for å fremkalle forskjellige interaksjonsmønstre. Observasjonene kan gi nyttig, klinisk relevant informasjon om den emosjonelle kvaliteten på samspillet mellom barnet og omsorgspersonen. Dette kan danne et godt grunnlag for vurderinger av hva barnet og foreldrene trenger av videre tiltak, eller for å vurdere effekten av tiltak som har vært.
MIM har teoretisk forankring i tilknytningsteori og moderne utviklingspsykologi. Det kan med fordel knyttes opp mot lekebaserte intervensjoner som f.eks Theraplay, Smartrom etc.
Familieråd
Familieråd er en anbefalt arbeidsmåte for å sikre barn og familier medvirkning og innflytelse på beslutninger som tas i alle faser av en barnevernssak. Team Olivia Fosterhjem har god kjennskap til og erfaring med modellen. Vi stiller gjerne opp som offentlige fagpersoner i familieråd hvor vi har hatt oppdrag. Videre kan vi også påta oss oppdrag som familierådskoordinator i saker hvor det vurderes nødvendig med sosialfaglig kompetanse.